Често задавани въпроси

Безопасен ли е Кинетичния Пясък?

Кинетичният пясък е абсолютно безопасен. Той има всички сертификати за качество и безопасност. Произвежда се в Швеция. Не се препоръчва за деца под 3 години, защото има опасност да бъде погълнат ако се оставят без надзор.


От какво е направен Кинетичния Пясък?

98% пречистен пясък и 2% полимер, който прави магията. Полимера, който се използва в пясъка е Polydimethylsiloxane (PDMS) - широко използван органичен полимер на силиконова основа. Той е нетоксичен и незапалим. Използва се в хранителната промишленост, в медицината за производтво на контактни лещи и на много други места. Няма вредни влияния нито към човека нито към природата, един от малкото наистина безвредни полимери!


Колко време е годен за употреба? Има ли срок на годност?

Продукта е изработен за продължително използване без срок на годност, стига да се спазват инструкциите за употреба. Кинетичният Пясък не изсъхва и не се разваля. Дори оставен на открито не се променя, стига да не се овлажни или напраши. Ако се намокри - просто го сложете на слънце да изсъхне и пак ще има същите свойства.

Предлагат ли се формички за игра заедно с пясъка?

Към пясъка не се предлагат формички, но може да ползвате много неща за игра, който имате вкъщи. Най-подходящи са металните формички за сладки, защото те са с по-остри ръбове и очертават формичката по-добре.

Подобен ли е на Лунен Пясък?

Не. Макар и с подобни наименования, това са съвсем различни по свойства продукти. Лунният пясък е по-ситен и трошлив, по-скоро прилича на ситен пластелин. Лунният пясък не се движи и не залепва за себе си, той е по-твърд, когато се оформи. Вижте видео, което ги сравнява.

За коя възраст е най-подходящ?

Най-купуван е за деца на възраст от 3 до 12 години, но определено и по-големите, та дори и възрастните имат интерес към него, особенно ако се използва за антистрес терапия или при определени терапевтични занимания

Подходящ ли е за деца със специални нужди?

Кинетичния пясък оригинално е създаден за занимания на деца със специални нужди заради терапевтичния си ефект. За развиване на усещанията и контрола на пръстите, фините двигателни умения, както и за упражнения при някой форми на артрит. Има успокояващо действие, намалява стреса и увеличава концентрацията. Заниманията с кинетичен пясък по време на словестна терапия е страхотен начин за ангажиране на ръцете в успокояващо занимание при деца с нарушена концентрация или тревожност. Деца с форми на аутизъм показват интерес към кинетичния пясък защото не залепва по ръцете им.

Колко килограма да си поръчам?

Един килограм е достатъчен за игра на едно дете. Всеки килограм повече е само повече забавление, но за начало опитайте с един килограм.За групови занимания в детски заведения, парти центрове или други места с повече деца, препоръчваме пакета от пет килограма.

Може ли да се смеси с обикновен пясък?

Не. Ако се смеси с обикновен пясък, кинетичния пясък ще загуби свойствата си, защото ще се наруши съотношението на пясъка с полимера.

Моя Кинетичен Пясък е лепкав или на бучки, защо?

Най-вероятно вашия Кинетичен Пясък е бил в съприкосновение с вода или сте го оформяли с мокри или влажни ръце. Не се притеснявайте, разстелете го и оставете да изсъхне на слънце. След това той ще възвърне свойствата и консистенцията си.

Кинетичния пясък може ли да развъди бактерии?

Пясъка не съдържа вода или влага, съответно не може да развъди бактерии. Продукта отговаря на всички европейски стандарти за качество и безопасност при игра от деца.

Как да съхранявам Кинетичния Пясък и да го поддържам чист?

Пепоръчително е пясъка да се моделира с чисти ръце и да не се смесва с други материали, които могат да нарушат консистенцията му (обикновен пясък, пластелин, вода и всичко друго което детето може да открие в апартамента ви и да забърка заедно с Кинетичния Пясък) След игра е добре да се съхранява на чисто и сухо място. Не се препоръчва към пясъка да се добавят почистващи химикали, за да не увредят състава му.

Къде е най-удобно да се играе с Кинетичния Пясък?

Пясъка е за игра в домашни условия. Той много лесно се събира и залепва за себе си, но за да си осигурите минимум грижи, определете място за игра далеч от килими и мокети или места с фуги, където пясъка може да попадне и по-трудно да се почисти. Препоръчваме да го моделирате на чисти и равни повърхности. Най-практични са пластмасови табли, които може да си осигурите от всеки магазин за домашни потреби.

Как се повлиява Кинетичния Пясък от вода и висока влажност?

Как се повлиява Кинетичния Пясък от вода и висока влажност? Не препоръчваме смесването на Кинетичния пясък с вода, тъй като това променя структурата му и свойствата му се влошават драстично. За най-добри резултати препоръчваме да се използва в закрити помещения с влажност до 60%. Ако навлажните Кинетичния Пясък или го смесите с вода, оставете го да изсъхне хубаво на слънце и той ще възвърне предишния си вид.

Може ли да се използва за игра навън?

Кинетичния пясък е разработен за занимания в закрити помещения. Използването му на открито може да го замърси или овлажни, което ще влоши свойствата му.

Как мога да поръчам и да получа Кинетичен Пясък?

Свържете се с нас на посочения телефон. Нашите колеги ще запишат вашата поръчка и ще ви изпратят желаното количество до адрес или до офис на Еконт по ваш избор. Времето за доставка е на следващия работен ден!